У нашому житті є дуже важливі речі, які стають настільки звичними, що ми їх не помічаємо.
Запахи – це сигнальна система, це інформація, це емоція, це пам’ять. На фізичну рівні ми відчуваємо неймовірний аромат хліба і відштовхуючий запах зоопарку. Однак існують і запахи відчуттів. Наприклад, незадоволена людина пахне неприємно. Коли в приміщення входить така особа, то в повітрі з’являється напруження, хоча нюхом ми його не відчуваємо. Запах від людини ми сприймаємо несвідомо, нам може подобатися його посмішка, хода, інтелект. І це гарне враження ваш співрозмовник може зіпсувати відкривши рота. Але ми і не підозрюємо що це обумовлено біологічною, запаховою дією.

Про неприємний запах із рота, причини та способи його усунення ми вирішили дізнатися у фахівця – головного лікаря-стоматолога сімейної стоматології О.С.А. Світлани Островської.

– Якщо у людини погано пахне з рота – це галітоз. Неприємний запах зумовлений метантинолом, сірководнем та диметилсульфидом (одоранти) – тобто продуктами розпаду білків, їжі й бактеріями, що міститься на язиці та в ясенних кишенях.
У немовлят подібної проблеми немає, тому що їхньому роті відсутні анаеробні бактерії, які гинуть від лізоциму у грудному молоці. Запах з ротика у грудничків нагадує легкий запах моцарелли.
У дорослих лізоцим міститься у слині. Але під час сну наш організм не продукує слину, і саме через це у багатьох людей зранку з’являється неприємний запах з рота. Тому чищення зубів перед сном та зранку – дуже розумне рішення цієї проблеми. Ретельне чищення зубів перед сном зменшує кількість бактерій у роті, і нічна вечірка бактерій починається з мінімальною кількістю її учасників. А зранку ми так само успішно позбуваємося від наслідків нічного життя бактерій. Ті, у кого протягом дня з’являється неприємний запах з рота, можливо не зовсім ретельно дотримуються вечірнього та вранішнього туалету порожнини рота. Мікроорганізми можуть ховатися у важкодоступних місцях, наприклад, у складках язика. У цьому випадку допоможуть щітки для язика. Якщо ж такі процедури не дають результатів, то, швидше за все, причини неприємного запаху з рота інші.

– А як виявити неприємний запах у себе?
– Не кожен наважиться запитати у свого друга про неприємний запах із рота. Але існує кілька нехитрих способів виявити у себе цю проблему. Необхідно серединою язика лизнути шкіру зап’ястя або облизати ложку, дати їй висохнути. Легкий запах є нормою. Але якщо він має відштовхуючий характер, то це є очевидною ознакою галітозу, а люди, які вас оточують, його, мабуть, помічають. У семи випадках з десяти причинам галітозу є стоматологічні проблеми. Звичайно, іноді неприємний запах може супроводжувати й інші захворювання, наприклад, хвороби вуха, носа, горла, нирок, легенів або кішківника. Але тоді, швидше за все, ви будете відчувати й інші симтоми.
– Чи допомогають ополіскувачі у боротьбі з запахом з рота?
– Вони дійсно ефективні, бо усувають бактерії. Але на деякий час. Ополіскувачі у своєму складі мають спирт, що може висушувати слизову. А це у свою чергу може тільки посилювати неприємний запах. Саме тому споживання великої кількості води протягом дня немає позитивного ефекту. Вода змиває залишки їжі і запобігає сухості слизової рота. Якщо у вас є сумніви щодо неприємного запаху з рота, наші фахівці проведуть обстеження, знайдуть причини, навчать вас гігієні порожнини рота, підберуть гігієнічні засоби.

Ваш улюблений та не улюблений запахи?
– Я не люблю запах кориці, бо для мене це запах скрути. У важкі часи я готувала дітям пироги з цукром та корицею за рецептом “трошки водички, трошки мукички”. А обожнюю я запах моїх улюблених квітів – лілій.